23 mrt 2017

 

A.s. zaterdagavond 25 maart organiseert Sterrenwacht Presik-heaven een speciale kometenkijkavond op het dakterras van het MFC Presikhaven in Arnhem.

Nadat de landelijke sterrenkijkdagen begin maart door slecht weer in het water vielen biedt Sterrenwacht Presikheaven een herkansing om de sterrenhemel te bekijken. Van 19.30 tot 22.00 uur kun je zelf vanaf het dakterras van Multifunctioneel Centrum Presikhaven met verschillende telescopen diep het heelal in kijken. Maar er is nóg een reden voor een kijkavond: er staat een komeet in het sterrenbeeld de Grote Beer die al met een kleine sterrenkijker te zien is.

komeetKomeet 41P/Tuttle-Giacobini-Kresák kwam ooit uit de Oort-wolk, ver voorbij Pluto. Jupiter heeft hem “ingevangen” waardoor hij nu in 5,4 jaar rond de zon draait. De dichtste nadering van 41P/Tuttle-Giacobini-Kresák tot de Aarde gebeurt rond 1 april. De afstand bedraagt dan circa 21 miljoen km. Dat is relatief dichtbij, maar voor een botsing hoeft niet te worden gevreesd.

Een komeet is eigenlijk een gigantisch grote vuile sneeuwbal, bestaande uit waterijs, stof en gruis, en gassen zoals cyanogeen wat de groene kleur van een komeet verklaart. Ooit, zo’n 4,5 miljard jaar geleden was de Aarde gloeiend heet en droog. Miljarden kometen zijn toen op de Aarde ingeslagen. Waarschijnlijk hebben we daaraan al het water op Aarde te danken.

De Amerikaanse astronoom Horace Parnell Tuttle ontdekte deze komeet in 1858. Omdat die toen maar kort zichtbaar was kon de baan van de komeet niet berekend worden. Daardoor verloren we hem uit het oog. Pas een halve eeuw later, in 1907, werd hij door de Franse sterrenkundige Michel Giacobini herontdekt. Dat gebeurde opnieuw in 1951 door de Slowaak Lubor Kresák. Pas toen kon zijn baan volledig berekend worden en raken we hem niet meer kwijt. Vandaar de naam 41P/Tuttle-Giacobini-Kresák. In het verleden is de komeet wel eens onverwachts veel helderder geworden. Net als een kat heeft een komeet een staart en is zijn gedrag onvoorspelbaar. Dus wie weet wat ons te wachten staat.

Er is zaterdag natuurlijk nog veel meer te zien met de telescopen van Presikheaven. Mocht het bewolkt zijn dan kun je binnen verschillende fraaie films en presentaties over het universum meemaken.

Weer of geen weer:
de toegang is gratis en geschikt voor jong en oud!