Aanbevelingen voor bedrijven

U wilt als bedrijf graag slim en effectief verlichten? Dan bent u hier op de goede pagina! Hier staan de aanbevelingen om duurzaam te verlichten.

Aanbevelingen voor bedrijven

U wilt als bedrijf graag slim en effectief verlichten? Dan bent u hier op de goede pagina! Hier staan de aanbevelingen om duurzaam te verlichten.

 

Voorkom lichtvervuiling

1. Ontwerp reclameverlichting en het aanlichten (illuminatie) van gebouwen en installaties zodanig, dat de armaturen zoveel mogelijk naar beneden gericht zijn. Neem bij het ontwerp altijd de duurzaamheidsaspecten lichthinder en lichtvervuiling mee.
2. Doof reclameverlichting en illuminatie van gebouwen ‘s avonds na 23.00 uur. Uit onderzoek blijkt dat 8 van de 10 Nederlanders wil dat reclameverlichting en illuminatie van gebouwen ’s nachts uitgaat.
3. Kijk kritisch naar alle verlichting die aanwezig is zowel binnen als buiten het bedrijf. Zijn er lampen die (gedurende bepaalde perioden) voor niets branden? Doe ze dan uit. Dat kan ook automatisch (dynamisch) door bijvoorbeeld aanwezigheidsdetectie.
4. Denk aan lichtsterkte van lampen. Kan met een lagere lichtsterkte hetzelfde effect worden bereikt? Dimbare verlichting is hier een uitkomst voor. Dim verlichting tijdens uren dat deze minder nodig is, bijvoorbeeld op parkeerplaatsen.

Kies voor LED

1. Door gewone lampen of TL buizen te vervangen door LED lichtbronnen kun je 60 tot 80% besparen op het energieverbruik.
2. Bij het vervangen van verouderde verlichting door ledverlichting geldt vaak: hoe ouder de huidige verlichting, hoe sneller de investering is terugverdiend.
3. Niet alle verlichting hoeft in een keer te worden vervangen. Begin bijvoorbeeld in magazijnen, parkeergarages, op terreinen, buitenterreinen, plekken waar lang licht brandt.
4. Laat je adviseren (bijvoorbeeld een lichtplan of duurzaamheidsanalyse) door een lichtexpert met specialisatie en expertise over duurzaamheid.
5. Onderzoek hoe het personeel het nieuwe licht ervaart. De soort verlichting die op papier de beste keuze lijkt, is dat in de praktijk niet altijd. Start een pilot of vraag naar de ervaring van anderen.
6. Sluit het beveiligingssysteem en de verlichting op elkaar aan. Wanneer het alarm op het gebouw wordt ingeschakeld, schakelt de verlichting automatisch uit.
7. Stimuleer bewustwording bij het personeel. Geef de beveiliging opdracht om op te letten waar het licht nog brandt in het gebouw. Op plekken waar onnodig licht brandt kunnen ze briefjes of stickers met een boodschap achterlaten.

 

Buiten- en reclameverlichting

1. Zorg ervoor dat de buiten- en reclameverlichting naar beneden is gericht en dus niet naar boven of te ver zijwaarts straalt.
2. Zorg ervoor dat reclameverlichting en gebouwen van boven af worden aangestraald.
3. Respecteer de leefomgeving! Houdt daarom de grenswaarden uit de Richtlijn Lichthinder aan. Deze Richtlijn is opgesteld door
de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde, kortweg NSvV.
4. Doe mee aan de Nacht van de Nacht en doof zoveel mogelijk licht.

 

8 van de 10 Nederlanders vindt dat reclameverlichting ’s nachts uit mag. Nachtelijke reclame is anti-reclame. Ieder jaar roepen we bedrijven op om deze verlichting niet alleen tijdens de NachtvandeNacht maar iedere nacht te doven. Interbest BV en Mundu zijn de eerste bedrijven die dat nu doen! Volg ook hun goede voorbeeld en geef het aan ons door via lkeizer@zmf.nl

Meld je aan op nachtvandenacht.nl/lichtuit en download hier de aanbevelingen.

Inspiratie opdoen bij bedrijven die succesvol met licht omgaan? Check onze lijst met successen bij bedrijven.

Succesvolle bedrijven