Waarom dansen nachtvlinders rond het licht?
Wetenschappers uit Engeland, de Verenigde Staten en Costa Rica maakten driedimensionale video-opnamen van insecten in de buitenlucht en in het lab – iets dat voorheen technisch te moeilijk was. Uit de nieuwe beelden blijkt dat de insecten niet recht naar het licht toe vliegen, maar dat ze in plaats daarvan steeds hun rug naar de lichtbron keren.
Volgens onderzoekers Samuel Fabian en Yash Sondhi komt dat doordat ze het kunstlicht verwarren met een oplichtende hemel, die ze in natuurlijke omstandigheden gebruiken om rechtop de blijven vliegen.
Met een artificiële lichtbron in de buurt gebeurt er echter iets heel anders: de insecten blijven maar rondjes draaien rond het licht. Wanneer het licht van beneden of opzij komt, kunnen ze hun lichaam zelfs zodanig kantelen dat ze pardoes ter aarde storten.
De insecten zien het licht volgens Fabian en Sondhy niet als een mogelijkheid om te ontsnappen uit de duisternis, want dan zouden ze er wel recht op af gaan. Ze gebruiken het licht – in de natuur dat van de maan- ook niet als een soort kompas, want als de ene lamp uit gaat en de andere aan, doen ze niet hun best om het licht steeds links of recht van hen te houden.
Evenmin worden ze aangetrokken door warmte, want led-lichten die voor de proeven werden gebruikt geven nauwelijks warmte af, en toch vlogen de beestjes er naartoe. En ze worden ook niet verblind door het licht, want dan zouden ze zomaar wat rondvliegen, zonder dat er een patroon te zien was.
Meer lezen?
Lees het volledige artikel op DeMorgen.
Artikel: DeMorgen.