De Afsluitdijk is één van de dingen die dient dat Nederland niet onder water komt te staan. De overheid heeft kunstenaar Daan Roosegaarde gevraagd om zijn creativiteit in te zetten en de dijk in de spotlight te zetten. Roosegaarde pakt zet hierbij niet alleen de Afsluitdijk in de spotlight maar brengt ook gelijk lichtvervuiling aan het oog.
Volgens de World Atlas of Artificial Night Sky Brightness zou 99 procent van de mensen in Europa de Melkweg niet meer kunnen zien, dit door luchtvervuiling met kunstlicht. Roosegaarde laat zien dat het anders kan en gebruikt hierbij de ‘Gates of Light’. Deze poorten zijn geïnspireerd door retroreflecterende vleugels van vlinders.
Bij de Gates of Light zendt een retroreflector de invallende straling, waaronder dus licht, direct terug in de richting waar het licht vandaan kwam. Deze technieken worden veel gebruikt in het verkeer om het licht van koplampen terug te kaatsen. Nu ook de Afsluitdijk is een reusachtige retroreflector geworden. Als auto’s langsrijden wordt de dijk verlicht maar zodra deze weer weg rijden keert de dijk weer terug in duisternis.
Dit project van Roosegaarde is een energieneutraal project. Er wordt dus gebruik gemaakt van licht wat al aanwezig is. En dus wordt er geen energie verbruikt of voor lichtvervuiling gezorgd.
Bron: WANT