27 okt 2014

Met ruim veertig activiteiten en naar schatting zo’n 3.000 bezoekers was de 10de Nacht van de Nacht in Gelderland een groot succes. Een impressie van enkele duistere activiteiten.

 Corona Borealis Zevenaar
In Zevenaar werd het geduld van zo’n 25 bezoekers aan Sterrenwacht Corona Borealis beloond toen rond middernacht de bewolking wegtrok. Vanaf dat moment konden de bezoekers genieten van de sterrenhemel en door een van de machtige sterrenkijkers een blik werpen op het melkwegstelsel. “In de aangrenzende wijk waren de lantaarnpalen uitgedaan, wat echt merkbaar was”, vertelt Jan Adelaar van Corona Borealis. “De lantaarnpalen op de dijk bij de sterrenwacht konden helaas niet uit, maar kregen speciaal voor deze Nacht andere lampenkappen om het licht te dimmen, waardoor het toch nog redelijk duister was.”

Nacht van de Nacht Osseveld
In Osseveld (Apeldoorn) werden bezoekers getrakteerd op een spannend pakket aan nachtactiviteiten: met een openlucht theatertoer, liederen, een zintuigenspel en marshmallows roosteren. Vooral de openlucht theatertoer viel in de smaak bij de ruim 150 bezoekers. “Complimenten voor het fijne sfeertje”, aldus een van de deelnemers.

Nacht van de Nacht Ermelo
Grote belangstelling was er voor de Nacht van de Nacht in Ermelo. Ruim 500 mensen bezochten de schaapskooi van Ermelo, waar kinderen de Nacht van de Nacht openden met een lichtjesdans. Ouders met kinderen maakten gretig gebruik van de excursies in het donker en genoten van een mooie sterrenhemel, die zich tot een uur of negen liet zien via de opgestelde telescopen. Ook de lezingen over duisternis, de uitleg bij het stellarium en de informatiemarkt genoot veel belangstelling.

Struintocht Heerenwaarden
Bezoekers aan de struintocht door Heerenwaarden trokken door de natte natuur. “Een avond om niet snel te vergeten: met beversporen en voor een aantal, natte voeten”, aldus Dirk Muller van Natuurwacht Bommelerwaard.

Heerlijkheid Appeltern
IVN Maas en Waal maakte met ruim 50 zeer enthousiaste deelnemers een nachtelijke tocht door het uiterwaardengebied langs de Waal, waar grote groepen ganzen en bosuilen zich lieten zien en horen.

Fort Vuren bij Nacht
Bij Fort Vuren maakten zo’n 40 bezoekers een wandeling door de nachtelijke Hondswaard. Vooral de nachtelijke sfeer langs de rivier maakte indruk. Verder waren er spannende verhalen over de vleermuizen van het fort, het recente verleden en karakters uit de omgeving. Kortom: een afwisselend programma in een spannende omgeving.

Nacht in Arnhem
Ook in Arnhem genoten ruim honderd mensen van de Arnhemse Nacht van de nacht. Het weinige maanlicht deze avond maakte de nachtsafari’s en het nachtspel in park Sonsbeek extra bijzonder. De vleermuisactiviteit van het NIVON was een groot succes. Met grote vleermuisoren verlieten mensen het Bezoekerscentrum Sonsbeek om te ervaren hoe een vleermuis zijn weg vindt. Onder leiding van een bioloog liepen deelnemers met gesloten ogen naar een deur toe en moeste ze, door het maken van piepgeluiden, voorkomen dat ze hier tegenaan liepen. “Je leest wel in boeken hoe een vleermuis zijn weg vindt, maar het zelf ervaren is echt heel anders”, aldus een van de enthousiaste deelnemers. Een uitgebreid verslag van de Arnhemse Nacht leest u hier

Op de Waal en IJssel
In Doesburg namen bijna 200 mensen deel aan de nachtelijke boottocht op de IJssel, georganiseerd door de GNMF en Dagblad de Gelderlander. Gelderlander-journalist en bioloog Gerrit Jansen vertelde over dieren in de nacht, Joost Reijnen (GNMF) over de effecten van verlichting en de Nacht van de Nacht en columnist Thomas Verbogt zorgde voor spannende verhalen aan boord.

In Nijmegen gingen ruim 100 mensen rond middernacht aan boord van de Pannenkoekenboot bij Nijmegen voor een tocht over de Waal, waar Gelderlander-journalist Rob Jaspers in gesprek ging met Volkert Vintges (GNMF-directeur), Bea Peeters (IVN Gelderland) en Muzieum-gids Johan Zegers.  Het duistere hoogtepunt van de tocht waren de 20 minuten in de Ooijpolder, toen de boot werd stilgelegd werd en alle verlichting uitging. “Voor ’t eerst na middernacht op de Waal. Liggen stil bij Bisonbaai. Heldere sterrenhemel”, twitterde Rob Jaspers.

Drukke nacht in Maldense bos
De natuurvereniging Bos en Kuil in Malden/Molenhoek en de volkssterrenwacht Saturnus uit Nijmegen organiseerden voor het tweede jaar op rij samen de Nacht van de Nacht in en rond de Zweef-Inn op het vliegveld Maldens Vlak. Op de introductielezing over uilen door Bos en Kuilvoorzitter en Gelders Nachtambassadeur Jan Paul Bevoort en de planetenlezing voor Saturnus-voorzitter Anthony Schreijer waren zo’n zestig belangstellenden afgekomen. Weer meer dan de voorgaande jaren. Bos en Kuil startte drie jaar geleden met twintig deelnemers, vorig jaar samen met Saturnus bijna vijftig en nu ruim aanwezigen. Natuurlijk, mede dankzij het goede weer, was het buiten bij de telescopen een drukte van belang en kon het, speciaal voor deze gelegenheid uitgezette planetenpad door iedereen worden gelopen. Daardoor was het druk voor de tijd van de dag in het Heumensoord. Want vanuit Nijmegen was het IVN op pad met een boswandeling.

Nacht in Kootwijk
Broodjes bakken boven een kampvuur en luisteren naar een verhalenverteller, na een pikdonkere wandeling door het bos en over de zandverstuiving. Het kon zaterdagavond in Kootwijk. Natuurvereniging IVN Barneveld en Staatsbosbeheer organiseerden daar verschillende activiteiten in het kader van de ‘Nacht van de Nacht’, om meer aandacht te vragen voor de gevolgen van lichthinder. Dankzij het heldere en droge weer was de opkomst ,,overweldigend”, aldus Henk van de Beek van het IVN. ,,Tien gidsen waren ruim twee uur bezig om 380 bezoekers in groepen rond te leiden. Vanwege nieuwe maan was het écht donker. Dat zorgde voor een bijzondere ervaring.” Wat volgens Van de Beek vooral opviel, was het grote aantal kinderen. Vanwege het succes denkt de organisatie na over een uitbreiding van de activiteiten voor volgend jaar.

Kaarsjeswandeling Lingebos
De kaarsjeswandeling in het Lingebos van Staatsbosbeheer en de gemeente Gorinchem trok ruim 200 bezoekers. Families konden genieten van de natuur bij nacht in een 2,3 km lange route met kaarsjes. De tocht voerde door donker bos, open grasvelden en langs water. Op de route was een speurtocht waar kinderen naar 6 nachtdieren moesten zoeken. Aan het eind van de wandeling wachtte een gezellig kampvuur waarboven de chocomel pruttelde. Met een beker warme choco met koek, sloot iedereen de avond gezellig bij het vuur af.

Bijzondere sfeer in Wilp
Bezoekers aan de Nacht van de nacht in Wilp werden onthaald in het sfeervolle 12e eeuwse Romaanse gedeelte van de dorpskerk.
De grote kroonluchters die normaliter het gebouw verlichten zijn uitgeschakeld en hebben plaats gemaakt voor kaarslicht, ondersteund door wat strijklicht langs de ruwe muren. Dit, samen met de sobere inrichting van dit oude gedeelte van de kerk, zorgde voor een bijzondere ambiance die uitstekend aansluit bij het gedachtegoed van de Nacht. Zo’n vijftig belangstellenden konden in woord en beeld kennis maken met de pracht van de sterrenhemel. Lees hier verder voor een uitgebreid verslag uit Wilp.