23 nov 2017

 

Ondanks alle besparingen en moderne technieken baadt de aarde ’s nachts steeds meer in het kunstlicht. Gebieden die al kunstmatig worden verlicht, zoals steden, werden de afgelopen vijf jaar haast 10 procent helderder. Intussen groeide ook het totale oppervlak waar we het licht aan laten, met ruim 2 procent per jaar.

Satellietbeelden

Dat blijkt uit de meest gedetailleerde meting van de kunstverlichting op aarde tot dusver. Vooral in Afrika, Azië en Zuid-Amerika ging het licht ’s nachts op steeds meer plekken aan, blijkt uit de satellietmetingen tussen 2012 en 2016. Donkerder werd het alleen in bijzondere gevallen, zoals in de oorlogsgebieden Jemen en Syrië. ‘Voorlopig lijkt de emissie van kunstlicht alleen maar verder toe te gaan nemen’, noteren experts onder leiding van Christopher Kyba van het Duitse onderzoeksinstituut voor aardwetenschappen GFZ in Potsdam in vakblad Science Advances.

Nederland

Nederland behoort tot de handvol landen waar de lichtuitstoot de afgelopen vijf jaar min of meer gelijk bleef, net als onder meer de Verenigde Staten en Italië. Maar dat kan gezichtsbedrog zijn: door technologische veranderingen kreeg veel verlichting een iets blauwere kleur, en dat is een lichtfrequentie die de satellietsensoren minder goed oppikken.

Lees meer in De Volkskrant