Nog dit jaar installeert de stad 7300 ledlampen in de straatverlichting. Ook lijkt een groter deel van de Amsterdamse straatlantaarns geschikt voor energiebesparende ledlampen.
Dat schrijft wethouder Pieter Litjens (Verkeer) in een brief aan de gemeenteraad. Waar eerder werd gedacht dat zestig procent van de straatverlichting op termijn over kan op led, lijkt door de voortschrijdende techniek inmiddels tachtig procent geschikt.
GroenLinksraadslid Jasper Groen merkt bovendien op dat voor het eerst hardop wordt gedacht over de mogelijkheid de straatverlichting op rustige plekken te dimmen in de kleine uurtjes. Dat is een extra mogelijkheid die ledlampen bieden. ‘Dat is nieuws en winst,’ reageert Groen.
Geen extra kosten
Hij is blij dat er nu schot komt in de overgang naar ledverlichting, ‘na lang aandringen.’ Amsterdam is de laatste jaren ver achteropgeraakt bij andere gemeenten. Het aantal ledlantaarnpalen is in de stad nihil, terwijl over het hele land genomen al in vijf procent van de straatlantaarns een ledlamp brandt.
Litjens blijft erbij dat de stad twintig jaar moet nemen voor de vervanging van alle straatlantaarns door led-lampen. Ook na nieuwe berekeningen heeft dat zijn voorkeur. Er zijn dan geen extra kosten, omdat beetje bij beetje de afgeschreven conventionele lantaarns worden vervangen.
GroenLinksraadslid Jasper Groen pleitte eerder voor het ombouwen van alle straatlantaarns in tien jaar. Uitgerekend 2025 is door wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho genoemd als moment waarop het gemeentelijk apparaat 45 procent minder CO2 moet uitstoten.
45 procent minder CO2
Omdat straatverlichting goed is voor pakweg een derde van de gemeentelijke CO2-uitstoot, is het maar de vraag of die doelstelling nog haalbaar is als Litjens twintig jaar neemt voor de ombouw naar led. In dat geval zorgt ledverlichting over twintig jaar genomen voor 33 procent minder CO2. Als alle straatlantaarns in tien jaar worden omgebouwd, geeft dat zelfs 45 procent minder CO2. Dat kost dan wel zeven miljoen euro extra.
Een woordvoerder van Choho zegt dat later dit jaar uit de jaarlijkse evaluatie van zijn duurzaamheidsagenda moet blijken of Amsterdam op de goede weg is. Dan zal ook duidelijk worden of 45 procent minder CO2-uitstoot voor het gemeentelijke apparaat nog haalbaar is.
Bron: HetParool.nl