Op 29 oktober 2016 werd de Nacht van de Nacht campagne voor de 12e keer georganiseerd. In deze editie stonden de gemeenten centraal. De Natuur en Milieufederaties riepen gemeenten en bedrijven op om de verlichting te doven en dit in het vervolg vaker te doen. Maar hier hield het niet op. Naast deze campagne hebben studenten van de Hogeschool Utrecht een aantal koplopergemeenten geïnterviewd en een lijst aanbevelingen gemaakt voor alle Nederlandse gemeenten. Tientallen gemeenten hebben deze aanbevelingen ten harte genomen en hierbij zijn een aantal mooie successen behaald:
Dimbare verlichting
De gemeente Utrecht heeft ervoor gekozen om de wegverlichting tussen Scherpenzeel en Renswoude te vervangen naar dimbare LED-verlichting. Dit onderwerp stond ook op de raadsvergadering van de gemeente Utrecht en zij zullen hier de komende jaren verder mee aan de slag gaan. Dankzij deze verandering kan de hoeveelheid verlichting op vaste tijden worden aangepast. Op deze manier wordt de CO2-uitstoot verminderd en lichtvervuiling tegen gegaan. Naast de gemeente Utrecht zijn ook de gemeenten Breda, Borsele, Beuningen en nog vele andere overgestapt naar dimbare LED-verlichting.
Lichtgevende fietspaden
Andere gemeenten hebben ervoor gekozen om hun fietspaden aan te passen door middel van een reflecterende grindlaag. Dankzij deze grindlaag kan de fietser de loop van de weg beter zien waardoor er minder straatverlichting nodig is. De gemeente Dordrecht is zelfs wat verder gegaan: Tussen het spoor en de golfbaan ligt Dordrechts eerste fietspad met bewegingssensoren in de straatverlichting. Wanneer je in het donker over de Dordtse Kors fietst springen één voor één de lampen aan. Zo fiets je nooit in het donker en is het fietspad nooit onnodig verlicht.
Ga voor een compleet overzicht van alle successen naar de volgende pagina.