Steeds meer gemeentes nemen duurzame verlichting serieus.
De Nederlandse natuur- en milieu federaties zijn verheugd te zien dat steeds meer gemeentes aandacht hebben voor duurzaam verlichten. Over de gemeente Montferland schrijft het Reformatorisch Dagblad een interessant artikel.
In de gemeente Montferland gaat vanaf de zomer ’s avonds en ’s nachts vaker de straatverlichting uit. Dit heeft voordelen: de gemeente bespaart energie en geld, de sterrenhemel is beter te zien en insecten, vogels en zoogdieren die ’s nachts actief zijn worden minder verstoord.
Het is lastig om mensen ervan te overtuigen dat het nodig is om straten donkerder te houden, omdat men zich vaak onveilig voelt in het donker. Echter kan het juist voordelen hebben, zo kun je de lampen van een tegenligger makkelijker zien in het donker dan wanneer een weg verlicht is. Om de inwoners hierover meer in te lichten, is de gemeente Montferland van plan om de inwoners te laten ervaren dat in het donker rijden soms veiliger is.
Sinds enkele jaren wordt het in de meeste Nederlandse steden weer langzaam donkerder. Dat bleek in 2018 uit onderzoek van de Nacht van de Nacht naar satellietbeelden van de 54 grootste steden die tussen 2012 en 2018 waren gemaakt. Dankzij de Nacht van de Nacht zijn er al zo’n vijftig gemeentes die hun straatverlichting aan het verduurzamen zijn. Ook ProRail doet mee; zij maken nu gebruik van led-lampen die alleen aangaan als mensen op het perron komen. Voorheen stonden de lichten de hele nacht aan.
Lees het hele artikel hier